En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Riječki torpedo - prvi na svijetu, izložba

Osnovna ideja postava izložbe Riječki Torpedo – prvi na svijetu sadržana je u mediju mora/vode, u kojem se kretao objekt njenog interesa. Izložba je fizički podijeljena u tri dijela:
Prvi dio, u prizemlju, pokazuje torpedo i njegove najvažnije dijelove.
Drugi dio, u prostoru stubišta, prikazuje kronologiju razvoja izuma.
Treći dio, koji se nalazi na prvom katu predstavlja jedan vid kulturološkog objašnjenja torpeda kao važnog naučnog, a ne samo vojnog otkrića.

Prostor je obavijen transparentnim materijalima na kojima se prepoznaju atmosfere mora i dubokih dna koje se prepliću s fotografijama tvornice, torpeda i ostalih eksponata putem video projekcija posebno pripremljenih za ovu priliku. Kompletnu atmosferu "tvornice pod morem" upotpunjuju posebno pripremljen zvuk i delikatno projektirana rasvjeta. Lakoća kretanja morskim dubinama, lakoća kretanja torpeda u kontrastu je s težinom izrade i samom težinom torpeda. Upravo taj kontrast lakoće/lebdenja i težine uvidjet ce se i u nepostojanju klasičnih vitrina i izlaganja na zidovima.
Sve je postavljeno u prostoru s minimalnom muzejskom opremom, kako bi se naglasila atmosfera lebdećeg morskog dna. U kronološkom dijelu postavljeni su i originalni dijelovi iz tvornice torpeda koji su se našli u prostoru u sadašnjem trenutku.
Prevladavajuće boje su siva i crna torpeda te plava boja (dubina i transparentnost) mora u kombinaciji s milijun različitih plavih nijansi koje asociraju na bogatstvo morske flore i faune, što se odražava na bogatstvo/kompleksnost detalja i izrade torpeda.

Ova izložba je treći pokušaj/projekt koji je pripremljen da bi se ispričala priča o najznačajnijem otkriću u Rijeci. Prva dva nisu ugledala svjetlo dana u prostorima Palače Rikard Benčić i u industrijskoj zgradi u istom kompleksu. Kako Muzej grada Rijeke nije adekvatan prostor za ovakav događaj, doživljaj prvobitnih projekata je maksimalno smanjen zbog nedostatka prostora i tehničkih uvjeta.

Radno vrijeme: Izložbu je moguće pogledati uz prethodnu najavu na +385 51 351 092 ili info@muzej-rijeka.hr


Detalji

Datum i sat početka: 01.05.2017.

Trajanje: 01.05.2017. - 31.05.2018.

www: Riječki torpedo - prvi na svijetu, izložba

IZLOŽBE

Lokacija

RIJEKA
Željezničko skladište - Žabica 4

Radno vrijeme:

ponedjeljak-petak od 12 do 18 sati

Slični događaji

Pazi! Oštar pas! - novinska karikatura 1919. i 1945., izložba

17.11.2017. - 28.02.2018.
Rijeka

Muzej grada Rijeke

Bertuchovo slikovno carstvo, izložba

05.12.2017. - 01.02.2018.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Crne Krabulje, izložba u sklopu Risk Change projekta

14.12.2017. - 22.02.2018.
Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Povratak na listu događaja