En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Rigojanči– ljubav kao slatko nadahnuće

Zajednička izložba Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja Peak&Poke slijedi dva smjera – prvi u kojem se predstavlja grad Rijeka / Fiume u vrijeme koje se u Europskoj povijesti spominje kao “la bell epoque” (lijepo doba). To je razdoblje od 1870. do 1914. kada je, zahvaljujući mađarskom kapitalu, Rijeka procvala. Grad se pretvara u pravi cosmopolis, s rastućom industrijom i prometom, osobito kroz riječku luka koja tada postaje jedna od najmodernijih luka u jugoistočnoj Europi. Usporedo s gospodarskim rastom, društveni život također postaje vrlo zanimljiv i većinom se odvija u poznatim riječkim kavanama i restoranima.
Kavane postaju popularne krajem 19. stoljeća osobito u Beču i od tamo se ova pomodnost širi na sve austro-ugarske gradove. To su također bila mjesta gdje se moglo pojesti dobre kolače. U ponudi riječkih se kavana od tada zadržao i kolač rigojanči, a da se s vremenom izgubilo ili zaboravilo značenje tog imena kao i poveznica s austro-ugarskom tradicijom. Zaboravljena je činjenica da je kolač dobio ime po slavnom mađarskom violinistu Rigo Jansciju.
Dakle, tko je bio Rigo Jansci po kojem je kolač dobio ime? Mađarski romski violinist koji je imao sreće, ali i bio dovoljno talentiran da svira u nekim od najpoznatijih pariških restorana i kavana. On je čak osvojio (ili se dao osvojiti od) jedne Amerikanke udane za belgijskog princa. Rigo Jansci i Clara Ward, princeza Caraman Chimay toliko su bili zaljubljeni i popularni da je njihova strastvena veza i brak nadahnuo jednog od tada slavnih kuhara da kolač od čokolade i šlaga nazove rigo-janči.
Ljubav Clare i Janscija nije potrajala, ali je kolač rigojanči ostao kao dio austro-ugarskog traga u riječkom kulinarskom identitetu i još uvijek se može naći u boljim riječkim kavanama/slastičarnicama.

Otvorenje izložbe, 22.rujna u 20 sati, obogatit će zvukovi mađarskih romskih violinista i okusi slatkog (riječkog) kolača rigojančija.

Detalji

Datum i sat početka: 22.09.2018.

Trajanje: 22.09.2018. - 04.02.2019.

IZLOŽBE

Lokacija

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Radno vrijeme:

ponedjeljak od 9 do 16 sati / utorak-subota od 9 do 20 sati / nedjeljom od 16 do 20 sati

Slični događaji

Risk Change: Bijeg, izložba

16.11.2018. - 25.01.2019.
Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Pomorski i povijesni muzej

Spomen crkva sv. Duha u Javorci - "bazilika mira" , izložba

12.12.2018. - 05.02.2019.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Spomen-crkva Sv. Duha u Javorci – “bazilika mira”, gostujuća izložba Tolminskog muzeja

12.12.2018. - 05.02.2019.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Povratak na listu događaja