En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Keramika naša svagdašnja, izložba

Izložbom Keramika naša svagdašnja Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka nastavlja tradiciju cjelovitog predstavljanja fundusa, te nakon satova, slika jedrenjaka i portreta predstavlja keramičke predmeta Zbirke keramičkog i staklenog posuđa – više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta – majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote.
To su predmeti koji su se, u finijoj ili jednostavnijoj varijanti mogli naći u svakom kućanstvu 19., ali i 20. pa i 21. stoljeća te više bude sjećanja i mirise djetinjstva nego što privlače pažnju stručne javnosti. I upravo stoga, u sjeni puno značajnijih te umjetnički i povijesno važnijih eksponata, njihova je interpretacija često bila zanemarena i svedena na osnovne identifikacijske podatke, o njima se malo i rijetko pisalo te su gotovo isključivo bili predmetom interesa specijaliziranih kolekcionara i ljubitelja keramike. Ali u svijetlu probuđena interesa za keramiku, njezin razvoj i informacije koje ona prenosi, neovisno o vremenu nastanka, predstavljamo i keramičke predmete „industrijskog doba“ iz čuvaonica Muzeja.
Počeci Zbirke sežu u osamdesete godine 19. stoljeća kad je započelo prikupljanje građe za muzej u osnivanju, Gradski muzej – Museo Civico. Drugo veće prikupljanje zbilo se 1933./34., prigodom osnivanja Muzeja grada Sušaka, a treće i posljednje neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, od 1945. do 1953. godine, kad je osnovni kriterij nabave bila prije svega kvantiteta, a ne kvaliteta građe. U Zbirci je većim dijelom zastupljeno jednostavno stolno posuđe (tanjuri, pladnjevi, šalice i zdjele) ukrašeno raznovrsnim tehnikama, proizvedeno najčešće u engleskim (Davenport, Cardiff, Wedgwood, Coalport, Staffordshire i dr.), njemačkim (Meissen, Verandach, Wallerfagen), austrijskim (Alt Wien), francuskim (U&G, Sarrequemines), talijanskim i češkim manufakturama i tvornicama u razdoblju od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.
Keramikom iz fundusa i odabranim eksponatima iz hrvatskih muzeja i ustanova predstavljeni su najznačajniji tehnološki i kulturološki pomaci koji su predodredili i usmjerili cjelokupnu keramičku produkciju, ali i osigurali kontinuitet i razvoj keramičkih vrsta od prapovijesti do danas, dvadeset tisuća godina modifikacije jednog osnovnog oblika.

Detalji

Datum i sat početka: 06.09.2019.

Trajanje: 06.09.2019. - 17.11.2019.

Lokacija

RIJEKA
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Radno vrijeme:

ponedjeljak od 9 do 16 sati / utorak-subota od 9 do 20 sati / nedjeljom od 9 do 13 sati

Slični događaji

Distribuiraj to! - Distribute this!, edukativni program

01.06.2019. - 31.12.2019.
Rijeka

razne lokacije

Grand Tour - otkriće talijanske klasične keramike, izložba

06.09.2019. - 17.11.2019.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

D'Annunzijeva mučenica / L'olocausta Di D'annunzio, izložba

12.09.2019. - 29.02.2020.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Povratak na listu događaja