En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Ako u kamionu lete ptice, je li kamion lakši?, izložba

Prema zamisli kustosa Klaudija Štefančića, koji je za ovu priliku okupio radove priznatih domaćih i stranih multimedijalnih umjetnika, izložba se bavi temom znanja u suvremenom dobu obilježenom znanstvenim i tehnološkim razvojem, s posebnim fokusom na znanje koje prikuplja, razvija i priskrbljuje umjetnost, koja spoznajnu moć za razliku od znanosti ne nalazi – ili je barem ne bi trebala nalaziti – u brojevima i zakonima, već u estetskom iskustvu.

Izravna inspiracija za ime izložbe je članak If birds in a truck fly, does the truck get lighter?, objavljen 2015. godine objavljenom u časopisu The New Sceintist, koji je ukazao na probleme oslanjanja isključivo na racionalno mišljenje u spoznajnom procesu.

Odgovor na to pitanje je: ne, kamion nije lakši. Točnije rečeno, ponekad je lakši, ponekad teži, što ovisi o smjeru potiska krila. Do tog je zaključka, a na poticaj popularne američke televizijske emisije Mythbusters, došao David Lentink sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Lentink je sa skupinom suradnika osmislio sistem za mjerenje aerodinamičkih sila koje proizvode ptice u letu. Ako je zamah krila pacifičke papige bio prema gore, uređaji nisu mogli izmjeriti nikakav vertikalni potisak, pa je papiga efektivno bila bez težine. Ako je zamah krila bio prema dolje, sila zamaha bila je toliko velika da je papigu činila dvostruko težom. Kako ptice, međutim, mašu krilima u različito vrijeme, kamion je u prosjeku zadržao istu težinu.

U svjetlu sveprisutne kompjuterizacije, spekulativnog (virtualnog) kapitala i društvenog nadzora koji se oteo kontroli, čini se da problematici stjecanja znanja o prošlim i budućim događajima raste važnost. Postaje li umjetničko znanje (znanje umjetnosti, znanje umjetnika), koje naglasak stavlja na osjetilnu spoznaju, sve bitnije i ima li ono društvenu ulogu? Je li za estetsko iskustvo i za umjetničku spoznaju bivanje u svijetu važnije od mišljenja o svijetu? Ne leži li danas paradoksalno društvena uloga umjetnosti u njezinoj izglobljenosti iz tokova robe, informacija i kapitala, u njezinoj netransparentnosti, ambivalentnosti, u njezinoj sposobnosti da više djeluje u sferi afekata i osjećaja, nego u sferi racionalnog mišljenja?

Umjetnički radovi prikazani na ovoj izložbi na različite se načine referiraju na diskurse znanja. Kada bi među njima ipak tražili neko zajedničko polazište, to bi svakako bilo nepovjerenje prema temeljnim postulatima pozitivizma – jedinstvo znanosti (prirodnih i društvenih) i razlikovanje znanstvenih od neznanstvenih tvrdnji – bilo da se ono iskazuje kao kritika načela kauzaliteta (Željko Kipke, Branka Cvjetičanin), kritika odvajanja subjekta od objekta znanja (Erica Scuorti, Antun Maračić) ili kao kritika empirijske verifikacije iskaza (Aram Bartholl, Nika Radić). No možda njihova najvažnija srodnost leži u saznanju da je ono što ne znamo ili ne možemo znati važno kao i ono što (mislimo da) znamo.

Izložba se otvara 11. travnja u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Detalji

Datum i sat početka: 11.04.2019.

Trajanje: 11.04.2019. - 30.04.2019.

IZLOŽBE

Lokacija

RIJEKA
Filodrammatica

Slični događaji

Nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika, izložba Gorana Trbuljaka

22.02.2019. - 12.05.2019.
Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Povratak na listu događaja