En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Plan evakuacije, ambisonična instalacija hrvatskog audio-video umjetnika Tonija Meštrovića

Plan evakuacije je ambisonična 3D kompozicija koja je nastala na zvučnoj dokumentaciji Jadrolinijinog broda Tijat, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin - Prvić – Vodice.

U organizaciji Udruge Drugo more, instalacija se otvara u četvrtak, 17. siječnja u 20 sati, istovremeno kad i izložba Games and Politics / Igre i politika u susjednom galerijskom prostoru.

Prema autorovim riječima, „Glavna karakteristika broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina.” Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom: Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice. Postavljeni na brojnim mjestima u brodu, na brodu i oko broda, vanjski mikrofoni snimaju atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni bilježe vibracije zvučnih valova što prolaze kroz metalne stijenke i podove dok hidrofoni, uronjeni u vodu, snimaju brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta.

Posjetitelj je istodobno na raznim mjestima u trupu broda i njegovim površinama te površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u valu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, otoka i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vrijeme i burno i smireno. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu.

Toni Meštrović je hrvatski video umjetnik koji radi uglavnom u mediju video i zvučnih instalacija. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu nakon čega se usavršavao u Kelnu. Profesor je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Do sada je održao niz samostalnih i sudjelovao u skupnim izložbama, dobitnik je 2 nagrade T-HT 2015. godine.

Detalji

Datum i sat početka: 17.01.2019.

Trajanje: 17.01.2019. - 20.01.2019.

IZLOŽBE

Lokacija

RIJEKA
Filodrammatica

Slični događaji

Rigojanči– ljubav kao slatko nadahnuće

22.09.2018. - 04.02.2019.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Risk Change: Bijeg, izložba

16.11.2018. - 25.01.2019.
Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Pomorski i povijesni muzej

Spomen crkva sv. Duha u Javorci - "bazilika mira" , izložba

12.12.2018. - 05.02.2019.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Povratak na listu događaja