Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Rat iz škabelina, izložba

Kataklizme bile prirodom ili ljudskom zlom namjerom prouzročene kolosalnih su najčešće razmjera i razornih učinaka.

Rat to ljudsko prokletstvo učinilo je prošlim tisućljećima krvlju ispisanu povijest. Mnogi nedužni stradali su a baština nematerijalna te materijalna zauvijek je izgubljena. Nestajali su u vihorima uništenja predmeti, knjige, slike, skulpture, arhitekture. Zbrisani sa lica zemlje često su čitavi gradovi, zatrti narodi, njihova kultura, znanost i umjetnost. Čovjek je baštinu stvorio, baštinio i razorio pa isponova često ponovio. Iza ratova ostala su zgarišta i ruševine. Nakon ratova ispaćeni ljudi, cijeli narodi. Po ratovima ostaju i uspomene, one bolne i mučne no i one ljudske smiješne ili barem tragikomične. Ostaju u sjećanjima i izmješanim emocijama sudionika i onih koje je rat na različit način dodirnuo svojom razornom snagom.

Ipak i nakon razaranja i uništenja ostaje materijalna baština pored one druge. Fotografije,
crteži, slike, pisma i dopisnice, knjige i tiskovine tekstom i slikom prate rat. Predmeti poput oružja ili iz oružja učinjeni uporabni i dekorativni uratci podsjećaju da upravo u doba uništavanja bilježimo i doba stvaranja. Umjetnička djela bivaju biljezi i kroničari događanja, memorije proživljena ne- vremena.

Gotovo svaka kuća u ormarima, škrinjama, na tavanima čuva memorije prošlih ratova. Mnogi sitni predmeti godinama i stoljećima čame po ladicama- škabelinima. Čekaju da ih netko otvori da mogu ispričati priču stvarnu ili onu izmaštanu od namjerna ili slučajna nalaznika.

U kolekcijama knjiga, dokumenata, predmeta Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić–
Brlić–Ružić mnoštvo svjedočanstava po prvi puta okupljeno radi rata tajnovitim putevima nastanka, uporabe, nalazaka priča priče Prvog Svjetskog rata.

Theodor de Canziani

Detalji

Datum i sat početka: 18.05.2018.

Trajanje: 18.05.2018. - 01.10.2018.

IZLOŽBE

Lokacija

RIJEKA
Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić

Slični događaji

Riječki torpedo - prvi na svijetu, izložba

01.05.2017. - 30.09.2018.
Rijeka

Željezničko skladište - Žabica 4

Sušak - Rijeka 1948. Borderline, izložba

27.03.2018. - 22.07.2018.
Rijeka

Muzej grada Rijeke

Spomenici sjećanja, izložba

03.05.2018. - 01.11.2018.
Kastav

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja - Muzejska zbirka Kastavštine

Povratak na listu događaja