En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

DeltaLab predstavlja Slatko i slano, izložba

Riječ je o izložbi koja prezentira aktivnosti programskog pravca "Slatko i slano" projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, predstavljajući javnosti arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke. Idejne prijedloge potpisuje 16 arhitektonsko-dizajnerskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene (Nikola Bašić, 3LHD, Dinko Peračić, STUDIO UP..).

"Slatko i slano" je jedan od 7 programskih pravaca unutar projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), a otuda i naziv samog programskog pravca.
Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo.

Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama. Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Autori predstavljenih arhitektonskih prijedloga istaknuti su i višestruko nagrađivani timovi arhitekata, dizajnera i inženjera iz Rijeke, ostatka Hrvatske te gostiju iz inozemstva, različitih generacija i polja djelovanja. Svi su oni svojim dosadašnjim radom i uspješnim projektima dokazali kvalitetu, suvremenost izričaja i arhitektonski autoritet. U okviru projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, kroz višemjesečni period radionica, kolaboracija i zajedničkih promišljanja s timovima DeltaLaba i pravca Slatko i Slano, ovi su stručnjaci stvarali vizije za potencijalne nove scenarije korištenja izabranih lokacija. U procesu rada bavili su se arhitektonskim i programskim istraživanjem riječke industrijske baštine, lučkih i obalnih područja te njihovih potencijala.

Idejni prijedlozi prenamjena postojećih prostora, osmišljeni paviljoni i strukture i novi način upotrebe pojedinih lokacija, zapravo predstavljaju cjelovitu viziju programskog pravca Slatko i slano. Stvarnom realizacijom dijela ovih ideja pojedine bi lokacije u Rijeci već kroz dvije godine postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja za sve građanke i građane Rijeke. Ostale će ostati zalog za budućnost, idejni koncepti koji će se ostvarivati u razdobljima koja tek slijede.

Provoditelj projekta je DeltaLab - Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam - novoosnovani program pri Sveučilištu u Rijeci koji je posvećen pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.

Otvaranje izložbe je 17 siječnja u 18 sati.

Detalji

Datum i sat početka: 17.01.2019.

Trajanje: 17.01.2019. - 14.02.2019.

IZLOŽBE

Lokacija

RIJEKA
Društvo arhitekata Rijeka

Slični događaji

Šetnja, izložba Maura Stipanova

20.12.2018. - 28.02.2019.
Rijeka

Muzej grada Rijeke

Hommage crtežu, izložba

25.01.2019. - 03.03.2019.
Rijeka

Mali salon

Arena i okolni parkovi- Nekad i danas, izložba

08.02.2019. - 24.03.2019.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Povratak na listu događaja