En
Šta DAnas?

Događanja

Sortiraj po:

Datum: od do

Zlatovez na području istočne Hrvatske, izložba

Izložbom Zlatovez na području istočne Hrvatske predstavlja se jedan u nizu tradicijskih oblika vezova koji se na čitavom području Slavonije, Baranje i Srijema nazivaju zlatovez, vezovi zlatom ili vezovi zlatem. Zlatovez pripada skupini najskupocjenijih tradicijskih vezova čija je pojava i izrada uvelike ovisila o imovinskom stanju obitelji.
Na izložbi će biti predstavljeni različiti tradicijski predmeti urešeni zlatovezom koji po nekim specifičnostima i nadasve svojom skupocjenošću predstavljaju još jedan oblik umješnosti slavonskih, baranjskih i srijemskih Šokica u kreiranju i oblikovanju svečanoga ruha kao i ostalih svečanih predmeta.
Bit će predstavljeno gotovo 150 komada pojedinačnih predmeta, različite veličine i namjene, ukrašenih tehnikom zlatoveza, kao i 10-ak kompleta muške i ženske nošnje također urešenih tehnikama zlatoveza, naskorz, priko/preko papira, ubjerano, prikupljenih iz više slavonskih muzeja te iz nekoliko obiteljskih ostavština.

Ova vezilačka vještina, koja se smatra simbolom identiteta Slavonije, proglašena je rješenjem Ministarstva kulture nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a sve u svrhu kontinuirane brige i potpore očuvanju ovog neprocjenjivog umijeća.

Realizacija ove izložbe u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka rezultat je suradnje ovih dviju muzejskih institucija, započete gostovanjem izložbe "Tržnica-trbuh grada" u Županji.

Detalji

Datum i sat početka: 04.07.2019.

Trajanje: 04.07.2019. - 26.08.2019.

IZLOŽBE

Lokacija

RIJEKA
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Radno vrijeme:

ponedjeljak od 9 do 16 sati / utorak-subota od 9 do 20 sati / nedjeljom od 9 do 13 sati

Slični događaji

Putevima Revolucije: memorijalni turizam u Jugoslaviji

18.05.2019. - 30.08.2019.
Rijeka

Memorijalni centar Lipa pamti

Marc Chagall: Boje ljubavi, izložba

06.06.2019. - 04.09.2019.
Rijeka

Galerija Kortil

U mreži putova, izložba

11.06.2019. - 11.08.2019.
Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Povratak na listu događaja