En
Šta DAnas?

Viškovo - s potpisom UNESCO-a

Sortiraj po:

Datum: od do

Info

Turistički informativni centar Viškovo

Viškovo 31, Viškovo
+385 51 257 591
info@tz-viskovo.hr
www.tz-viskovo.hr

Radno vrijeme:
u zimskom periodu (1.9.-30.6.) ponedjeljak - petak od 8 do 16 sati / u ljetnom periodu (1.7.-31.8.) ponedjeljak – petak od 8 do 16 sati, subotom od 10 do 16 sati

Viškovo - s potpisom UNESCO-a

Viškovo se smjestilo na sjeverozapadnoj strani grada Rijeke od kojeg je udaljeno 8 kilometara, uz prometnicu koja iz Rijeke vodi u pravcu Škalnice i Klane. Upravo se ta prometnica ubraja među najstarije u Kastavštini, a spominje se već u 16. stoljeću kao jedini put između Rijeke, Trsta i Ljubljane te dalje sve do Graza i Beča.

Malo je pisanih podataka o počecima povijesti područja današnje Općine Viškovo. Njezin najveći dio – Halubje – kraj je pastirske tradicije, o čemu svjedoči sam naziv koji potječe od riječi halupa, što znači pastirska koliba.

Viškovo je zavičaj dvaju nematerijalnih kulturnih dobara koja se nalaze na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja te godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine tj. Halubajskih zvončara, trajnih čuvara pusnih običaja halubajskog kraja.

U ovom se kraju danas isprepliće zanimljiv suživot prošlosti i sadašnjosti, neodoljiv kulinarski spoj autohtonih jela primorja i gorja, ali i specijaliteta moderne gastronomije.

Uređene šetnice te pješačke i biciklističke staze pozivnica su na ugodnu šetnju šumskim krajolicima, na odmor, rekreaciju, vožnju biciklom i užitak boravka u prirodi.

Događanja